Schotse en Ierse folk

folkband unicornUnicorn is een bekende naam in de folkwereld. De groep behoort tot de top van wat Nederland aan semi professionele muziek te bieden heeft.
De wortels van de musici uit Noord-Holland liggen bij de Ierse en Schotse folk, maar op het veelzijdige repertoire staat ook bluegrass,  klezmer en Nederlands- en Engelstalige zeemansliedjes/ shanties. Unicorn maakt al bijna vijfentwintig  jaar furore met aanstekelijke live optredens die steevast uitlopen op een sfeervol feestje.

Bezetting

Unicorn wordt gevormd door Martien Tijburg accordeon, John Kuiper gitaar, Jolanda Traabach zang en Erna Sommer viool/fiddle.

Erna Sommer speelt al sinds haar 11de levensjaar viool. Dus het was bijna logisch dat zij naar het conservatorium ging. Na haar diploma speelde zij viool in de musicals van Joop van der Ende. De volgende stap was het Noord-Nederlands orkest waar zij 1e violiste is.
Haar speelstijl kenmerkt zich o.a. door een opvallend prachtige volle en krachtige vullende toon die zij uit haar viool weet te halen en een onberispelijke techniek. 

Jolanda Traabach deed zangauditie voor de musical Jesus Christ Superstar waarna zij naar het conservatorium ging. Na haar studie besloot zij op reis te gaan naar Ierland. Zij werd zo verliefd op Ierland en de Ierse muziek dat zij een jaar later besloot daar te gaan wonen, werken en vooral muziek te gaan maken. In Ierland heeft zij een cd gemaakt met louter Ierse muziek/songs. Na 2 jaar in Ierland gewoond en gewerkt te hebben keerde zij terug naar Nederland en stortte zich in vele stijlen muziekOp dit moment houdt Jolanda zich naast Unicorn vooral bezig met het geven van zangles in Haarlem en leidt daar ook een Wereldmuziek koor.

John Kuiper is een fenomenaal gitarist die dat in het verre folk-verleden ook bewezen heeft. Met de Engelsman Piers Hayman vormde hij een succesvol duo in de jaren 70/80. Zij hebben drie langspeelplaten op hun naam staan. Hij was een graag geziene gast in de folk scene in Haarlem. John heeft een uitgesproken mening over muziek en kan zijn creatieve muzikale geest ten volle benutten binnen de band Unicorn, waarvan hij met Martien samen mede-oprichter is.

Martien Tijburg werd als het ware geboren met een accordeon in zijn handen. Hij is een all round duizendpoot op de accordeon en heeft een geheel eigen kenmerkende speelstijl. Martien kan allerlei gangbare accordeonstijlen spelen, maar de folk muziek spreekt hem het meest aan. Hij speelt al jaren in diverse formaties en is diverse malen als gastspeler ingezet bij het inspelen van diverse cd’s. Hij wordt gewaardeerd om zijn creatieve en geheel eigen flexibele stijl van spelen en is daardoor een belangrijke schakel in het kenmerkende UNICORN groepsgeluid. Zijn sterk ontwikkeld begeleidend vermogen (o.a. met de baskant van de accordeon) maakt het aantrekken van een bassist binnen de band overbodig. 

Ierse sferen

Gezegend met mooie stemmen en bakken muzikaal talent brengen zij de aanwezigen in Ierse sferen met verstilde Ierse ballads, levenslustige folksongs en meeslepende Ierse golden oldies.
De band neemt het publiek moeiteloos mee en laat voelen wat er door de eeuwen heen leefde in Ierland. Inmiddels heeft de band vier cd’s op haar naam staan, waarvan “A new Horizon” en de recentste cd “Destination unknown” onder de liefhebbers van Keltische muziek faam genieten. Hoewel de traditionele Ierse en Schotse dansliedjes en ballades nog altijd de hoofdmoot van een Unicorn optreden uitmaken zoekt de band ook nadrukkelijk naar verwante muziekstijlen over de aardbol. Unicorn weet het enthousiaste publiek tot de laatste minuut te boeien maar ook te ontroeren. Gelachen wordt er om de humoristische aankondigingen van de nummers, een prachtige mix van emoties en voluit genieten.

Swing-Folkband Unicorn

Geannuleerd