Stille Omgang

Duizenden gelovige mensen uit het hele land komen per touringcar, per fiets of zelfs te voet ieder jaar in maart naar Amsterdam om daar de Stille Omgang te lopen, een nachtelijke stille tocht door het centrum van Amsterdam.Deze religieus-meditatieve omgang door het historische centrum passeert het nachtelijke uitgaansleven van Amsterdam.

De route van de Stille Omgang komt voort uit de route die de pastoor van de Oude Kerk in 1345 liep, nadat hij getuige was geweest van een eucharistisch wonder dat aan een zieke geschiedde: het Mirakel van Amsterdam.

In de middeleeuwen vierden de christenen dit wonder met een feestelijke mirakelprocessie. Vanaf 1881 ontstond een nachtelijke omgang in stilte, inspiratiebron voor alle stille tochten in Nederland. Uniek aan deze tocht zijn de stilte, het ontbreken van uiterlijk vertoon dus zonder luid gebed of gezang en zonder kerkelijke kledij of andere religieuze attributen, het duistere uur en de zwijgende verbondenheid van de duizenden gelovigen. De Omgangers weten zich al biddend en mediterend verbonden met Jezus Christus die zich aan alle mensen van goede wil geeft als leeftocht voor onderweg.

Na in een van de Amsterdamse parochiekerken een mis te hebben bijgewoond, nemen de bedevaartgangers vervolgens verspreid over de nacht deel aan de omgang en lopen de omgangsroute van een uur. Deze vindt ergens tussen middernacht en vier uur zondagochtend plaats.

Jongeren

Een kans voor ontmoeting; ontmoeting met andere jongeren en met Christus. In 1345 vond er een wonder plaats in Amsterdam. Vanaf het begin heeft dit wonder een bijzondere rol gespeeld in de geschiedenis van de stad. God is bezig met Amsterdam, de mensen die er wonen en de mensen die er op bezoek komen. God is bezig met jou!

Duizenden mensen gingen je voor in het wandelen van de stille tocht die is ontstaan naar aanleiding van de bijzondere gebeurtenis. Wil jij hier een onderdeel van zijn? Neem deel aan het jongerenprogramma van de Stille Omgang, een programma voorafgaand aan het lopen van de omgang door de hoofdstad van Nederland.

Het thema was dit jaar ‘Vreugde’. Wat vervult jou van vreugde? Wat is vreugde? Is vreugde een individuele of collectieve aangelegenheid? Hoe zit dat met de rol van God?

stille omgangDe heer Essers, lid van het bestuur van het Gezelschap van de Stille Omgang Amsterdam, zal een lezing geven over de Stille Omgang van Amsterdam; heden en verleden.

Lezing Stille Omgang

19 januari 2020
14.30 uur
Sint Joachimkerk, De Moer
Gratis met vrijwillig mandje ter bestrijding van onkosten.