patrick Timmermans

foto: Rene Kuijs

Patrick Timmermans is historicus en directeur van Erfgoed Brabant. In zijn werk legt hij de nadruk op de combinatie van collectie en community, de spullen die ons nagelaten zijn en die we erfgoed noemen, en de verhalen die dat erfgoed in zich draagt. Verhalen van de mensen van toen, maar evenzeer van de mensen van nu, de vele Brabanders die zich bekommeren om het in stand houden en doorgeven van dat erfgoed. Het ondersteunen van erfgoedwerkers en het op het netvlies krijgen van de waarde van erfgoed bij het brede publiek ziet Timmermans als zijn hoofdtaak.

Zo werkte hij in de afgelopen jaren als redacteur en presentator mee aan regionale televisieproducties als De Wandeling, Spoorzoeker, Brabant 900, Brabants Landgoed en momenteel aan Brabantse Helden, een serie over historische Brabanders die elders in de wereld groot zijn geworden.

Ook werkt Patrick Timmermans mee aan het radioprogramma van Omroep Brabant waarin hij vertelt over bijzondere gebeurtenissen uit de Brabantse geschiedenis, gekoppeld aan een specifieke datum.

Patrick Timmermans

Op 12 oktober 2017 hield Patrick Timmermans een lezing in de St. Joachimkerk in De Moer over de duistere kant van de gezelligste provincie van Nederland. Hierin stipte hij de hoge misdaadcijfers aan die al eeuwenlang Brabant teisteren. Hoe komt dat toch? Is het de oorzaak van hoe Brabant en dan specifiek Noord Brabant, ontstaan is?

Hij begon zijn lezing met een liedje van Dommelvolk: De vreselijk moord te Loon op Zand. Klik hier voor het Youtube filmpje. Omdat de historicus Patrick destijds een serie over 900 Jaar Brabant voor Omroep Brabant maakte, had hij dit onderwerp in de tiendelige serie ook behandeld. Klik hier voor deel 10, Karakteristiek Brabant, uit de Serie Brabant 900.