Het Orquesta Típica Tango Pasión is opgericht in 2014 en bestaat uit bevlogen muzikanten die de tango een warm hard toedragen. Het is een echt orquesta típica met als kern een bandoneongroep met piano, contrabas, violen en een cello. Bijzonder is dat het orkest ook een blazersgroep heeft: sopraansaxofoon, klarinet, basklarinet en fagot. De zang wordt verzorgd door Nancy Koppert en de dirigent is Gerard van Duinen.

Tango Pasión speelt tango’s uit de gehele historie, natuurlijk tango’s van de grootheden Anibal Troilo, Osvaldo Pugliese en Astor Piazzolla, maar verder tango’s van de jaren twintig tot zeer recent repertoire.
Orquesta típica, of eenvoudigweg típica, is een term voor een orkest dat populaire muziek speelt. Meestal telt het orkest acht tot twaalf muzikanten. Per land verschilt de muziek. In Argentinië speelt een orquesta típica vooral tangomuziek. Een Argentijnse típica bestaat altijd uit: een snarensectie met violen, alt-viool en cello, een bandoneonsectie met minimaal drie bandoneons en een ritmesectie met piano en contrabas. Een kleinere versie van een típica is een sexteto típico: twee bandoneons, twee violen, een contrabas en een piano. Het in Nederland meest bekende sexteto típico is natuurlijk Sexteto Canyengue met Carel Kraayenhof.

Tango Pasión treedt geregeld op in tangosalons en voor luisterend publiek. Inmiddels zijn er concerten verzorgd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Nijmegen, Tilburg, Utrecht, Waalre, en in Zwitserland.

Alle arrangementen zijn speciaal voor Tango Pasión gemaakt door Gerard van Duinen. Gerard studeerde enkele jaren bandoneon bij Leo Vervelde en Carel Kraayenhof op het conservatorium in Rotterdam. Hij was drie jaar leerling van de virtuoze Argentijn Juan-José Mosalini aan het Conservatoire Edgar Varèse in Parijs. Gerard studeerde compositie bij Richard Ayres en Gustavo Beytelmann. Hij legde zich toe op het arrangeren van Argentijnse tango bij Alejandro Schwarz en Julián Peralta. De grote hoeveelheid arrangementen die hij de afgelopen jaren schreef voor diverse bezettingen maakt hem waarschijnlijk de meest ervaren tango-arrangeur van Nederland.

Het repertoire: dansbare en luisterrijke tango’s. Dirigent Gerard van Duinen arrangeert traditionele tango’s, milonga (candombes) en tangowalsen voor dit orkest. Ook speelt Orquesta Típica Tango Pasión arrangementen van Julian Peralta en composities van Piazzolla. Met dit schitterende repertoire biedt het orkest een mooie avond voor zowel dansers als luisteraars.

Tango Pasión speelt voor u een selectie van tango’s, over liefde en verlangen, treurig, melancholiek, dansant, en altijd vol passie.

Fototentoonstelling Peter van Breugel 

De Argentijnse tango spreekt tot de verbeelding van velen: dansen op droevige maar hartverscheurend mooie muziek, even weg van deze wereld, een beetje zweven en soms komt alles bij elkaar in enkele gepassioneerde momenten. Die momenten probeert de Loonse fotograaf Peter van Breugel sinds hijzelf “tanguero” werd vast te leggen in beelden van beweging en emotie.
Hij begon als gedreven amateur (naast opleiding en werk als psycholoog) maar na een vakopleiding werd hij docent aan de Fotoacademie Amsterdam. Diverse malen werd zijn werk tentoongesteld. Onder andere in Workum, Amsterdam, Tilburg, Den Bosch. Zijn onderwerpen: Hollands landschap, historische zeilvaart, Argentijnse tango.
 

Het Orquesta Típica Tango Pasión
zondag, 24 februari 2019
14.30 uur
Sint Janskerk, Loon op Zand
Entree: € 7,50
Voorverkoop: Klik hier.
Luister hier naar Het Orquesta Típica Tango Pasión