foto_for_web

Vijf top zangers en een pianiste, samen het Neva-ensemble vormend, geven een concert. Voor het vier en twintigste seizoen (vanaf 1992) komt het bij al velen bekende Neva-ensemble uit St Petersburg wederom naar ons land voor een groot aantal concerten van begin december 2016 tot half januari 2017. Een muzikale belevenis met voor de pauze Slavisch-Byzantijnse kerkmuziek en beroemde Kerstliederen, met na de pauze Russische volksmuziek, zoals de Stenka Razin, Eenzaam helder klinkt het klokje, gevolgd door aria’s, duetten, romancesen trio’s van bekende componisten. Het wordt een bijzondere gebeurtenis voor u als toehoorder bij dit concert. Het belooft een bijzonder optreden te worden, zowel een streling van het oor, als ook voor het oog. De Telegraaf noemde deze topsolisten eens “De muzikale tovenaars uit Rusland” Elke zondagmorgen werken zij graag mee bij een Viering of Kerkdienst met hun ingetogen liederen uit de Slavisch-Byzantijnse kerk. De toegang is gratis, maar de leden van het ensemble staan na afloop bij de uitgang uw mondelinge-en geldelijke waarderingen in ontvangst te nemen.

Het ensemble heeft zich gespecialiseerd in het zingen van Russische kerkmuziek. Daarnaast wordt dit repertoire aangevuld met beroemde liederen uit de folklore van het land en een licht klassiek repertoire. Alle leden van het ensemble hebben een professionele zangopleiding aan het conservatorium; als zanggroep heeft het zich een techniek eigen gemaakt, die uitmunt in vocaal evenwicht. De eigen interpretatie van de Slavisch-Byzantijnse muziek wordt dan ook overal hogelijk gewaardeerd. De kerkmuziek is meer dan zeventig jaar in Rusland verboden geweest, maar het volk is altijd blijven zingen, al was het in het verborgene. Wat aan een volk behoort, kan een regime niet uitroeien, zelfs niet over drie generaties heen. Men is in het verborgene deze muziek blijven zingen.
Na 1990 brak een geweldige opleving aan van godsdienstig leven, ook in de kerkmuziek.Oude tradities werden in ere hersteld. Nu kunnen zij weer met de oeroude Slavisch-Russische kerkmuziek “naar buiten” optreden.

Het Neva Ensemble doet dat met een meesterlijke stembeheersing en een overtuigende bevlogenheid. Ze houden van hun land en van hun kerk. Deze combinatie van technisch meesterschap en emotionele betrokkenheid maakt hun optredens telkens weer tot een prachtige, ontroerende belevenis