foto: René Overbeek

De Missa brevis (korte mis) in B van Mozart (1756-1791) is door hem in 1777 in dienst van de aartsbisschop van Salzburg gecomponeerd. De eerste uitvoering was op 21 december 1777 in de St. Peter in Salzburg. Mozart was 21 jaar.

Compositorisch is de muziek van een hoog niveau en bevat volkomen nieuwe elementen. Het Et incarnatus est, het Credo of het begin van het Gloria en het Agnus Dei.

Lees verder over Mozart.

Het Gemengd koor uit Cabauw, een mooi dorpje aan de Vlist in Zuid-Holland, is een samenwerking van het herenkoor  St-Caecilia en het dameskoor Onder-Ons.Regelmatig zingen zij gezamenlijk bij vieringen in de H. Jacobuskerk in Cabauw. Maar ook als koren apart zorgen ze  voor ondersteuning in de kerkdiensten. Het St. Caecilia koor telt 18 heren en Onder Ons 24 dames. Het repertoire bestaat uit Latijnse en Nederlandse liturgische gezangen van bekende componisten zoals Haydn, Handel, Mozart, Telemann, Bach, Bruckner, Vermulst en Oomen.

http://www.tenor-hendrik-vonk.nl

Hendrik Vonk uit Utrecht is dirigent van het koor. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en koordirectie en solozang aan de conservatoria van Rotterdam en Utrecht.In 1990 zong hij als tenor in een productie van operastudio Forum-Jong (Enschede) de rol van Belfiore in Mozarts La Finta Giardiniera en trad sindsdien op in producties van o.a. Stadttheater Hildesheim, Opera Zuid, Opera Forum/Nederlandse Reisopera, Onafhankelijk Toneel (Rotterdam), Opera de Montpellier, de Vlaamse Opera en de Nederlandse Opera.

 

De vaste organist Adriana van Beek had als vijfjarige, samen met haar oudste zus, zes jaar pianoles gehad. Omdat ze nog niet kon lezen, werkte de leraar met kleuren op de toetsen. Het was een muzikaal gezin. Haar vader is 65 jaar organist/dirigent geweest van het R.K. kerkkoor in Cabauw. Dat was een van de redenen om haar een opleiding kerkmuziek door Jaques Ponten in Utrecht te laten volgen. Wanneer haar vader koorrepetitie had, ging zij met hem mee om 2,5 uur te studeren op het kerkorgel in een onverwarmde, donkere kerk.  Als 14 jarige begeleidde zij voor de eerste keer het koor bij het Haec Dies van Algra t.g.v haar  vaders 50 jarig koorjubileum.  Naast haar baan in het onderwijs ( tot 2016) is zij sinds 1988 de vaste organiste in de kerk in Cabauw, maar begeleid ook kerkdiensten  (rouw-, trouw- en zondagsdiensten) in Oudewater, Schoonhoven, Haastrecht, Benschop en bij diverse familieaangelegenheden.

Gemengd koor Cabauw

zondag 15 april 2018
Tijdens de mis van 11.00 uur
Sint Janskerk, Kaatsheuvel