Onder leiding van dirigent Hendrik Vonk zijn de koren ‘St. Caecilia’ en ‘Onder Ons’ fanatiek aan de slag gegaan met onder andere het Zuid-Amerikaanse stuk ‘Misa Criolla’, ook wel de ‘volksmis’ genoemd. Het is een mis met Argentijnse ritmes en instrumenten uit het Andesgebergte. Een professioneel combo zorgt voor de begeleiding, ondersteund op orgel door Adriana van Beek. Het gemengd koor zal ook enkele Latijnse nummers ten gehore brengen waaronder King All Glorious en het Halleluja van Händel.
Hendrik Vonk: meer dan dirigent
De dirigent Hendrik Vonk is een allround zanger met en sterke tenorstem waarmee hij een heel breed repertoire zingt van opera- en concertzanger tot en met de zwaarste dramatische rollen zoals Othello van Verdi en Tristan van Wagner. Vanouds heeft hij veel affiniteit met kerkmuziek. Hij was mede organisator van vele liturgische muziekavonden in zijn geboortestad Amersfoort en was vijf jaar vaste tenor-solist bij de Dom cantorij te Utrecht. Mede daarom heeft hij naast zijn studie musicologie en solozang ook koordirectie gestudeerd. Naast het dirigeren van het gemengd koor, vertolkt hij ook de solopartij in Misa Criolla.
Het Gemengd koor uit Cabauw, een mooi dorpje aan de Vlist in Zuid-Holland, is een samenwerking van het herenkoor St-Caecilia en het dameskoor Onder-Ons. Regelmatig zingen zij gezamenlijk bij vieringen in de H. Jacobuskerk in Cabauw. Maar ook als koren apart zorgen ze voor ondersteuning in de kerkdiensten.Het St. Caecilia koor telt 18 heren en Onder Ons 24 dames.
Adriana van Beek: organiste
De vaste organist Adriana van Beek had als vijfjarige, samen met haar oudste zus, zes jaar pianoles gehad. Omdat ze nog niet kon lezen, werkte de leraar met kleuren op de toetsen. Haar vader is 65 jaar organist/dirigent geweest van het R.K. kerkkoor in Cabauw. Dat was een van de redenen om haar een opleiding kerkmuziek door Jaques Ponten in Utrecht te laten volgen. Wanneer haar vader koorrepetitie had, ging zij met hem mee om 2,5 uur te studeren op het kerkorgel in een onverwarmde, donkere kerk.Als 14 jarige begeleidde zij voor de eerste keer het koor bij het Haec Dies van Algra t.g.v haar vaders 50-jarig koorjubileum.Naast haar baan in het onderwijs is zij sinds 1988 de vaste organiste in de kerk in Cabauw, maar begeleidt ook kerkdiensten (rouw-, trouw- en zondagsdiensten) in Oudewater, Schoonhoven, Haastrecht, Benschop en bij diverse familieaangelegenheden.
Misa Criolla
Voor de Misa Criolla liet de componist Ramirez zich inspireren door muziek uit het binnenland van Argentinië. Het is een swingende mis in het Spaans. Op het eerste gehoor eenvoudig en daarom erg geliefd bij vele koren. Ramirez schreef het in 1963. Na het Tweede Vaticaans Concilie mocht voortaan de mis in de lokale taal en muziek gevierd worden.. Daardoor kon Ramirez zijn misa criolla componeren,. De eerste volksmis in de geschiedenis in de taal van het volk.De zangers hebben spanning op de stembanden waardoor de muziek emotioneel klinkt.Ook het ritme is specifiek Argentijns.Misa Criolla: een Creoolse mis want het is een vermenging van Indiaanse, Afrikaanse en Europese bronnen, waardoor het een Zuid-Amerikaanse mis werd.Philips bracht in 1964 de eerste lp uit met de Misa Criolla en toen startte de triomftocht van deze volksmis in Nederland.
In de muziek verweeft de componist ook folkloristische elementen uit verschillende regio’s. Het Kyrie is in het ritme van de baguala-vidala, een melodieuze liedvorm uit het noorden van Argentinië. Het Gloria is gebaseerd op de carnavalito, een Boliviaanse dans in tweekwartsmaat. Voor het Credo heeft de componist gekozen voor het ritme van de Chacarera truncata uit de Noord-Argentijnse provincie Santiago del Estero. De rijke folklore van Bolivia vormde opnieuw het uitgangspunt voor het Sanctus, maar ditmaal in het karakteristieke driekwartsritme. Het gebed om vrede in het Agnus Dei is geënt op de Estilo pampeano uit dit gebied in het zuiden van Argentinië.
Misa Criolla
zondag, 30 september 2018
15.00 uur
Sint Janskerk, Kaatsheuvel
Entree: € 15,-
Voorverkoop: klik hier