De vruchtbare Dendermondse jazzbodem zorgde in de jaren tachtig, in het kielzog van de Honky Tonk Jazzclub, voor een aantal jazzbands waarvan The Mardi Gras Jazzband meer dan waarschijnlijk de meest eigenzinnige is.

Van bij de start in 1983 was al duidelijk dat The Mardi Gras Jazzband zich zou onderscheiden door een apart repertoire met zowel gevoelig-emotionele als hot- gespeelde nummers.

Old Style is al die tijd en tot op heden het motto waarin lang vergeten nummers en verrassende thema’s worden gebracht. Hieruit blijkt dat de New Orleans-jazz veel meer is dan alleen de speelwijze van zwarte musici die in de jaren zestig en zeventig onze contreien aandeden.

Hun favoriete repertoire is afkomstig is uit de Roaring twenties, de tijd van korte rokken, de drooglegging en uiteraard de flamboyante zwarte jazzmuziek.

Reeds snel is The Mardi Gras Jazzband te gast op tal van evenementen. We denken aan de jazzkroegentochten en jazzfestivals die in de jaren tachtig en negentig bijzonder populair waren maar ook aan de clubs die de oude stijl jazz hoog in hun vaandel dragen.

Door hun veelzijdig repertoire worden ze ook regelmatig gevraagd als begeleidingsorkest van jazzvedetten zoals Norbert Detaeye en Dan Vernhettes van de Parijse Vintage Jazzmen. In mei 2011 vraagt het Jazz Centrum Vlaanderen hen om op de Jazzbataklang de Amerikaanse klarinettist Louis Ford te begeleiden. Wanneer nog geen jaar later de orkaan Isac diens woning compleet vernielt, zijn ze onmiddellijk bereid om in samenwerking met Johan De Grande een benefietconcert te organiseren in de Lokerse Jazzclub.

In 1994 wordt in de Honky Tonk Jazzclub hun CD Lookin’ Fo’ Marie Laveau live opgenomen en in 2014 duiken zij de studio in voor hun CD There‘ll Be Some Changes Made waarvan de integrale opbrengst gaat naar het door hen gekozen ontwikkelingsproject in Tanzania.

The Mardi Gras Jazzband bestaat dit jaar 35 jaar en toch zijn er nog drie stichtende leden actief: uiteraard Papa Paul Callebaut (leader, vocals en trombone), Wim Dix Decommer (piano) en Paul Speedy De Bock (bas). Verder hebben we Michel Simons (trompet), Jan Magic Coppieters (klarinet), Marnix De Boom (drums) en hun Zweedse banjoïst Mattias Fidgety Hallin.

Vrienden van Tanzania
Het optreden van de Mardi Gras Jazzband staat in het teken van het door hen gekozen ontwikkelingsproject Vrienden van Tanzania. Deze stichting werd in 2010 opgericht om een klein Tanzaniaans dorp te steunen. In 2017 werd de focus verlegd en wordt er voor 100% structurele kansen gecreëerd op kwalitatief onderwijs voor de meest kwetsbare kinderen in Arusha district. Al het geld dat binnenkomt gaat rechtstreeks naar het project. Klik hier voor de folder.

Mardi Gras Jazzband
zaterdag, 13 oktober 2018
20.00 uur
Sint Janskerk, Loon op Zand
Entree: € 10,- voor het goede doel.
Luister hier naar Mardi Gras Jazzband