Het Lysenko Koor is in 1996 op initiatief van de heren Dr. M. Antonowycz en  Paul Hakkennes als projectkoor begonnen. Het doel was een benefietconcert te organiseren t.b.v. International Lysenko Family Foundation uit Kiev.
Het koor bestaat uit ruim 40 zangers en zangeressen en zingt a capella Byzantijnse en folkloristische gezangen o.l.v. Inna Ogarok.

Als enige koor in Nederland zingt het de Byzantijnse liturgie van de heilige Johannes Chrystostomos volgens de Slavisch-Byzantijnse ritus in de Oekraïense taal.

Liturgieën en concerten hebben veelvuldig in Nederland plaatsgevonden. In de afgelopen jaren zijn diverse concertreizen ondernomen naar Oekraïne (4x), Canada, Frankrijk, Engeland, Duitsland en België. Het Lysenko Koor wil hiermee de doelstelling van verspreiden van Oekraïense cultuur vorm geven.Een van de doelstellingen van Het Lysenko Koor is het steunen van goede doelen in Oekraïne.

De volgende projecten zijn gerealiseerd:
2004: Medewerking aan project Straatkinderen van Kiev.
De straatkinderen werd kennis bijgebracht van fotografie. De foto’s werden later tentoongesteld.
Dit project is samen met Stichting OekU te Utrecht succesvol afgesloten.
2007: Voor Caritas in Lviv is in samenwerking met Wilde Ganzen
Busproject opgezet. Deze bus was nodig om oudere, alleenstaande mensen en gehandicapten te vervoeren. Ook wordt met deze bus de straatkinderen van eten voorzien. Met deze gehandicapten wordt jaarlijks een vakantieweek georganiseerd. De opbrengst van deze actie was zo goed dat ook de renovatie van het opvanghuis kon worden gerealiseerd.
2008: Schenking van een geluidsinstallatie voor de Muziekschool in Dolyna.
2009: Het Lysenko Koor adopteert de Muziekschool in Dolyna.
2013-2015: Renovatie van de kleine concertzaal in de Muziekschool in Dolyna
met ondersteuning van “Wilde Ganzen”

In november 2012 wordt Inna Ogarok, als opvolger van Paul Hakkennes, als tweede dirigent aangetrokken. Zij zal mede, in samenwerking met de eerste dirigent, stemvorminglessen organiseren voor de aparte stemgroepen om op die wijze bij te dragen aan de verbetering van de harmonie van de stemmen binnen het koor. Eind juni 2013 wordt Alexej Romanov als eerste dirigent aangesteld.

Lysenko koor

De Zingende Zomer
zondag 10 september 2017
Sint Janskerk, Kaatsheuvel
14.30 uur
Entree: € 12,50