foto-hmk-2015

Op 11 december 2016 was het Heusdens Mannenkoor naar Kaatsheuvel.

In haar nu 55 jarig bestaan heeft het Heusdens Mannenkoor diverse hoogtepunten beleefd. Het kende optredens met koren uit binnen– en buitenland, zoals het Westlands Mannenkoor, de Nachtegalen van Poznan en Kantila uit Tsjechië. Het gaf een concert met het Frauenchor Repelen en de Repelener Dorfspatzen. Er waren uitvoeringen met het Scheveningense Vissersvrouwenkoor en Volendams Operakoor. Ook met koren uit de regio waren er concerten, bijvoorbeeld met La Jeunesse en het kinderkoor De Notenkrakers. Samen met de Heusdense Cantorij en de Andelse fanfare verzorgt het elk jaar de muzikale invulling van de Kerstzangdienst.

In de loop der jaren verschenen van het koor twee elpees en een cd. Daarnaast werd in 2006 een kerst-cd uitgebracht.

Vast onderdeel van dergelijke optredens in bejaardencentra is het gezamenlijk zingen van bekende oud Nederlandse volksliedjes.

Dirigent

hans-van-de-sterrenHans van der Sterren die dit jaar het Heusdens Mannenkoor al 26 jaar onder zijn hoede heeft is echter al meer dan 50 jaar actief als dirigent. Naast zijn werk als leraar muziek volgde hij een SNK dirigentencursus. Door bijzondere uitvoeringen als Die Erste Walpurgisnacht van Mendelssohn, Rosamunde van Schubert, Semiramide van Rossini, Koorfantasie van Beethoven, te dirigeren met zowel solisten, orkest en koor, zette hij zijn stempel op het koorzingen in Brabant. Menig koor heeft onder zijn leiding prachtige uitvoeringen gegeven, waarbij vooral de specifieke koorklank altijd opviel.

Sinds 1990 is hij als dirigent verbonden aan het Heusdens Mannenkoor waarmee hij naast prachtige uitvoeringen van o.a. delen uit Aïda en I Lombardi ook nog twee cd’s heeft opgenomen.

Daarnaast dirigeert hij ook het Regionaal Politiemannenkoor Brabant-Noord.

Begeleiding

Pianiste mariska-swinkelsMariska Swinkels speelt al vanaf haar achtste jaar piano. Zij begeleidt koren sinds 1970 en is vanaf 1993 de vaste begeleidster van het Heusdens Mannenkoor waar zij zeer gewaardeerd wordt.

Daarnaast treedt zij regelmatig op als begeleidster van vele andere koren in speciale uitvoeringen.
Samen met het Heusdens Mannenkoor nam ze twee cd’s op waarbij zijn de gehele pianopartij voor haar rekening nam. Ook nam ze twee cd’s op met het koor Onderling Genoegen.
 
 

Soliste

hannie2

Soliste Hannie van Huijgevoort had al vroeg liefde voor de muziek en de zang. Intensieve en veelzijdige beoefening van de zangkunst kwam later. Plezier in de studie en uitvoering van een mooi werk, dat beweegt mezzosopraan Hannie van Huijgevoort. Zij zingt lied, opera en oratorium, als soliste en in vele samenstellingen met zangers en instrumentalisten, collega-amateurs en beroepsmusici.

Hannie werkte mee aan muziekproducties in Theater De Leest in Waalwijk. Zij zong met vocaal ensemble Chamaret Chantant op uiteenlopende locaties in Nederland. Op het programma staan werken van o.a. Hahn, Mozart, Purcell, Rossini en Verdi.

Met zus Mieke van Huijgevoort vormt Hannie een vocaal duo. Het duo trad op in de Grote Kerk van Gorinchem, bij Beeld & Tuin in Duizel, in de Grote Kerk in Den Bosch, in de Sint Jan in Waalwijk en in Kaatsheuvel, in de Gasthuiskapel in Zaltbommel, in kasteel Heeswijk en kasteel Rossum. Bij de uitvoering van duetten werden de zangeressen begeleid door organisten als Jamie de Goei en Véronique van den Engh. Samen met componist-pianist Evert van Merode (als Ensemble Emeraude), pianist Henk Hagenberg (als trio Guirlande), klavecinist Eelco Kooiker en onlangs nog met slagwerker Wouter De Winne, maakte het vocaal duo eigen concertprogramma’s. Als solo -, ensemble- en koorzangeres neemt Hannie regelmatig deel aan masterclasses en zangprojecten in Nederland, Engeland en Frankrijk. Hannie zingt daarnaast bij Kamerkoor Tourdion Waalwijk. Zij laat zich momenteel coachen door sopraan en zangpedagoog Francis van Broekhuizen.