urker mannenkoor

De geschiedenis van Het Urker Mannenkoor Hallelujah gaat terug naar 1897. Op 26 januari van dat jaar start een groep vissers met het samen zingen van psalmen en christelijke liederen. Aanvankelijk heet het koor Oefening kweekt kunst. In 1913 wordt de naam veranderd in Hallelujah. Dat betekent: Looft de Heer. Nadat Urk door de inpoldering van de Zuiderzee aan het vast eland komt te liggen, treedt het mannenkoor meer naar buiten. Vanaf de jaren 60 krijgt het koor, meestal kortweg aangeduid als Het Urker Mannenkoor , grote bekendheid met zijn vertolking van het christelijke lied. Het Urker Mannenkoor Hallelujah is ook vandaag nog één van de bekendste koren van Nederland. De tachtig leden, onder wie vele jongeren, repeteren op zaterdagavond, als de vissers thuis zijn. Tijdens optredens dragen de zangers de mooie klederdracht van het eiland. Het normale repertoire bestaat uit psalmen, christelijke liederen in diverse talen en klassieke koorwerken. Vanaf 1960 maakte het koor 30 langspeelplaten, waarvan er twee met goud werden bekroond, en 24 cd ’ s. Ook werkte het mee aan tien dvd’s.

Voor hun optreden in Kaatsheuvel heeft het Urker Mannenkoor Hallelujah speciaal kerstprogramma ingestudeerd.

dirigent Bert Moll

In 2010 werd het koor onderscheiden met de Koninklijke Erepenning. Het jaar daarop zendt de VPRO onder de titel Tussen storm en stilte een indrukwekkende televisiedocumentaire over Hallelujah uit. In 2012 volgt een ;nieuwe onderscheiding. Het koor ontvangt dan de christelijke muziekprijs Zilveren Duif voor het album Van U wil ik zingen .Tijdens de feestelijkheden na de inhuldiging van Koning Willem-Alexander voert het koor in 2013 enkele malen een prachtige cantate van het Wilhelmus uit. Het Nationaal Comité Inhuldiging kent dit initiatief de Oranje Strik toe. Het Urker Mannenkoor Hallelujah staat sinds 2003 onder leiding van Bert Moll. Muzikale begeleiding is van Johan Bredewout.

Bert Moll (1955) begon zijn muzikale loopbaan op jeugdige leeftijd. Aanvankelijk legde hij zich uitsluitend toe op het orgelspel. Sinds 1970 is hij organist van de Hervormde Gemeente in Huizen. Die functie vervult hij tot op heden met veel toewijding.

Vanaf 1978 specialiseerde Bert Moll zich in de koormuziek en wist hij zijn naam als koordirigent te vestigen. Door zijn vakmanschap en muzikaliteit, maar ook zeker door zijn liefde voor het geestelijk lied, groeien de koren die onder zijn leiding staan letterlijk en figuurlijk.

Enkele bekende koren van Bert Moll zijn De Christelijke Koorvereniging “Deo Juvante” uit Huizen, Het Christelijk Mannenkoor Lelystad, Het Christelijk Mannenkoor “Con Forza” uit Woerden en Het Urker Mannenkoor “Hallelujah”. Verder is hij producer van DVD’s en CD’s voor diverse labels. In deze hoedanigheid zijn talrijke producties van zijn hand verschenen.

Bert Moll weet zijn koren tot op grote hoogte te laten presteren, of het nu gaat om een eenvoudig geestelijk lied of om een groot klassiek werk. Motivatie heeft voor hem alles met emotie te maken, zei hij eens in een interview met het Reformatorisch Dagblad. “Ik hamer er steeds op dat de zangers zich moeten inleven in de tekst. Een goed verstaander begrijpt wat er op dat moment in me omgaat. Als ze dat aanvoelen, verandert de muziek. Het is fantastisch als je dat met elkaar mag bereiken en ervaren. Dan gebeurt het dat toehoorders achteraf zeggen: Dat lied heeft me echt getroffen.”

Bert Moll werd mede voor zijn veelzijdige muzikale activiteiten in 2004 koninklijk onderscheiden en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Het Urker Mannenkoor Hallelujah

Zaterdag 7 december 2019
19.30 uur
Sint Janskerk, Kaatsheuvel
Entree: € 20,-