Hemelse Helpers ‘Hemelse Helpers, engelenprentjes en hun rol in het dagelijks leven’ is de titel van het nieuwe boek van prentjesverzamelaar Frans Pluijmaekers, waarbij cultureel antropologe Kitty Jansen-Rompen, conservator aan het museum De Domijnen in Sittard, de keuze maakte en een verhandeling schreef.

Engelen zijn van alle tijden. Ze zijn zelfs niet gebonden aan de christelijke cultuur, ook in andere geloven spelen engelen een grote rol. Het geloof aan engelen heeft bijgedragen aan een bijzondere prentjescultuur, waarbij geen enkel stadium in een mensenleven werd overgeslagen. Of het nou de communie was, een trouwfeest of een begrafenis, overal werden prenten én engelen bij betrokken.

Frans Pluijmakers heeft er een verzameling van vele duizenden prentjes aan overgehouden. Hij gaf eerder al boeken uit met een ruime keuze uit zijn 700.000 stuks tellende prentjesverzameling. Deze engelenverzameling heeft hij tot het laatst bewaard. De prentjesverzameling is inmiddels niet meer in zijn bezit.

Kitty JansenKitty Jansen-Rompen was bereid er een verhandeling over te schrijven, die ook nog eens sterk persoonlijk is gekleurd, waardoor we een bijzondere kijk op het rijke Roomse leven krijgen voorgeschoteld. Zij studeerde culturele antropologie in Utrecht en culturele prehistorie in Leiden. Ook deed zij traditioneel antropologisch onderzoek naar het werk van vrouwen in het West-Afrikaanse Mali. Tijdens dit veldwerk in het Dogongebied is de interesse gewekt voor de eigen Nederlandse en regionale cultuur.

Na het afstuderen in 1984 begon zij met onderzoek naar het carnaval in Limburg. In 1988 werd Kitty Jansen-Rompen benoemd tot conservator van het Limburgs Volkskundig Centrum en vervolgens van diens opvolger het Limburgs Museum in Venlo. Momenteel is zij werkzaam als conservator bij het Erfgoedcentrum De Domijnen in Sittard.

Kitty geeft regelmatig lezingen over thema’s op het gebied van de Limburgse volkscultuur met name over het carnaval en de constructie van de Limburgse identiteit. 

Publicaties

Kitty Jansen

 • Uitbundige uitingen in: Geest van papier – ed. Peter Gentenaar 2004
 • Ach Lieve Tijd Twintig eeuwen Mijnstreek de bewoners van oostelijk Zuid-Limburg en hun vertier
 • Ach Lieve Tijd Twintig eeuwen Mijnstreek de bewoners van oostelijk Zuid-Limburg en hun carnaval
 • E laeve lank in: De kleine geschiedenis van Limburg in 25 dagen deel 10
 • Een volksfeest met een katholiek tintje – Carnaval in Sittard in: Aan plaatsen gehecht
 • Katholieke herinneringscultuur in NederlandEllen Brok, Jan Jacobs, Lodewijk Winkeler, Albert van der Zeijden (red.) 2013
 • Carnaval in Limburg, een feest met vele gezichten in: Geschiedenis van Limburg- red. Jos Venner, 2000
 • Hemelse Helpers, 2019

Frans Pluijmaekers

 • Prentjes uit de rijke Rooms Katholieke cultuur, met Susan Verspaandonk
 • Gedachtenisprentjes, met Victor Spauwen
 • Beeldverslag van het rooms-katholieke erfgoed, met Marius Coolen
 • Hemelse Helpers, met Kitty Jansen-Rompen

Hemelse Helpers

Zondag 8 maart 2020
14.00 uur
Sint Joachimskerk, De Moer
Entree: € 5,-