foto: Stef Mennes, Drieluik Fotografie

De Koninklijk Erkende Harmonie Kaatsheuvel werd op 1 september 1969 opgericht en viert dit jaar op grootse wijze haar 50-jarig jubileum. De roots van de vereniging gaan meer dan een eeuw terug en hebben hun wortels in de drie voormalige harmonieën St. Jan, Apollo en Euphonia die in 1969 fuseerden. Het Groot Harmonie Orkest telt momenteel 64 muzikanten en staat onder leiding van dirigent Geert Schrijvers.
 
Harmonie Kaatsheuvel is een actieve, ambitieuze en vooruitstrevende muziekvereniging die midden in de Kaatsheuvelse gemeenschap staat. De totaal 125 muzikanten in de vijf orkesten en bestuursleden, zijn vrijwel allemaal afkomstig uit eigen plaats en directe omgeving. Zij representeren de samenleving in al zijn facetten. De vereniging heeft een belangrijke uitstraling en binding met de jeugd. De helft van de leden is jonger dan 30 jaar en daarmee verkeert Harmonie Kaatsheuvel in een bevoorrechte positie.
 
De vereniging bestaat uit het Groot Harmonie Orkest, het Midden Orkest, Aspirantenorkest, slagwerk/percussiegroep en De Kromme Noten. De vereniging stelt zich ten doel het bevorderen van de muzikale ontwikkeling, het stimuleren van een levendig en boeiend muzikaal klimaat in eigen plaats en musiceren op een zo hoog mogelijk niveau. Na diverse promoties op rij komt het Groot Harmonie Orkest uit in de derde divisie van de KNFM (Koninklijke Federatie van Muziekverenigingen).
 
Het repertoire is zeer gevarieerd en bestaat uit klassiek, film- en musicalmuziek, symfonische pop en thematische muziek met een sterk theatraal karakter waarbij samenwerking met lokale verenigingen en artiesten voorop staat. De gemeenschap wordt regelmatig getrakteerd op uitwisselingsconcerten en bijzonderde optredens zoals The Night of Harmony waarbij klassiek en pop elkaar ontmoeten en themaconcerten waarin ook het Midden Orkest een vooraanstaande rol speelt.
Ook in het buitenland heeft Harmonie Kaatsheuvel zijn visitekaartje afgegeven met mooie concerten in Parijs, Londen, Oostende en Gent. Dit jaar staat een concertreis naar Bonn op het programma.
 
Het beleid van de vereniging is erop gericht om iedereen de kans te geven een instrument te leren bespelen. De eigen muziekopleiding met gekwalificeerde docenten en landelijk erkende diploma’s staat garant voor een professionele opleiding. Naast het culturele aspect is ook de sociale binding binnen de vereniging en een innige en plezierige relatie met de Kaatsheuvelse gemeenschap en het verenigingsleven een speerpunt van beleid.

Geert Schrijvers

foto: Petra Tax – Natural Light Portraiture.

Geert Schrijvers studeerde klarinet aan het Brabants Conservatorium in Tilburg, muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht in Utrecht en HaFa-directie aan het Rotterdams Conservatorium in Rotterdam. Van het laatste conservatorium kreeg hij in 2003 zijn Groot Diploma.

Als dirigent is hij bezig bij verschillende orkesten, onder andere sinds 2006 als tweede dirigent bij de Koninklijke Harmonie “Pieter Aafjes”, Culemborg en dirigent van het harmonieorkest van de Muziekvereniging “De Phoenix”, Wateringen, dirigent van de Koninklijke harmonie “Cecilia”, Princenhage, dirigent van Harmonie “Sint Caecilia”, Schipluiden en dirigent van het Fanfareorkest “Pius X”, Poeldijk.

Verder is hij ook als componist en arrangeur werkzaam. Schrijvers behoort tot het bestuur van de stichting “Original Winds”, een stichting die wil laten zien dat blaasmuziek in alle gedaantes een overduidelijk bestaansrecht heeft en deze wil combineren met andere kunstvormen. Naast verschillende bewerkingen van werken uit de klassieke muziek heeft hij ook zelf gecomponeerd. Veel van zijn werken worden uitgegeven door uitgeverij Molenaar.

 

Gastoptredens

cantus cets

Vocaal kwartet Cantus Cets bestaat uit ervaren amateurzangers en zingt repertoire van religieuze en seculiere muziek uit alle tijdvakken, met nadruk op Renaissance en Barok. Het kwartet bestaat inmiddels acht jaar en zingt op uitnodiging, organiseert zelf concerten en kan iets betekenen bij herdenkingen en op momenten van rouw en trouw. De individuele leden doen als projectzangers ook vaak mee bij concerten in de regio, zoals bij het vocaal ensemble Markant, met uitvoeringen van de Matthäus Passion in Oisterwijk en Heusden en herdenkingsconcerten op 4 mei in Oisterwijk en Den Bosch.
 

 

 

foto: Hans Dingemans

Musicinq is een blaaskwintet dat is samengesteld uit muzikanten die elkaar kennen van verschillende muziekverenigingen uit de regio. De gemene deler is Vakantieorkest Ad Hoc waar ze in 2016 samen op tournee zijn geweest in Zuid-Frankrijk, maar daarnaast spelen ze ook geregeld samen bij Harmonie Kaatsheuvel en Muziekvereniging Sint Gregorius uit Haaren. Sanne Oreel (hobo), Anne Peters (dwarsfluit) Dieke Pepping (klarinet), Philip Somers (hoorn) en Reinier van Laarhoven (fagot) vormen samen Musicinq dat als doel heeft om gevarieerde kamermuziek te spelen. Musicinq heeft een breed repertoire: Van klassiek (Mozart en Haydn) tot impressionistisch (Ibert en Debussy) en van Romantiek (Sjostakovitsj) tot Hedendaags (Running) en Volksmuziek (Bartok). 

 

 

 

Koninklijke Harmonie Kaatsheuvel
zondag 7 april 2019
14.30 uur
Martelaren van Gorkumkerk, Kaatsheuvel

Gratis entree.
Luister hier naar de Harmonie Kaatsheuvel