Stabat Mater van Pergolesi door strijkorkest Fiedelino met solisten.
Dirigent: Lucas Vis.
 
Vorig jaar verzorgde het strijkorkest van vioolschool Fiedelino een passieconcert in de kerk van Elshout. Het orkest waarin gevorderde vioolleerlingen spelen had de uitdaging opgepakt de hele Stabat Mater van Pergolesi in te studeren en uit te voeren. Dat maakte indruk op het publiek en voor de spelers was het ook een onvergetelijke ervaring. Daarom wordt het project in 2019 nog eens herhaald.
 
Behalve de negen gevorderde vioolleerlingen van de vioolschool van Leontien Akkerman uit Drunen spelen ook ouders en muziekvrienden mee op altviool, cello en contrabas. Organist Rob Dommisse neemt de orgelpartij voor zijn rekening en de bekende dirigent Lucas Vis staat voor het orkest.
De vier zangsolisten die de solo’s verdelen hebben allen een conservatorium opleiding.

Stabat Mater
De indringende dertiende eeuwse teksten van het Stabat Mater, vanuit het Latijn vertaald door Willem Wilmink, vertellen over het verdriet van de moeder van Jezus die, staande onder het kruis, getuige is van het lijden en de dood van haar kind. De rijmende Latijnse coupletten zijn waarschijnlijk ooit bedoeld als meditatieve teksten voor de gelovigen die het lijden van moeder en kind zouden willen verlichten, maar uiteindelijk smeekt om steun bij het eigen sterven en de weg door de dood naar het Paradijs. Quando corpus morietur, als mijn lichaam moet sterven, moge mijn ziel dan de vreugde van de hemel ervaren.

Opletten
Dirigent Lucas Vis wil daar nog graag iets aan toevoegen. “Het Stabat Mater van Pergolesi is niet eenvoudig. Het werk bestaat uit twaalf delen, er zijn maar liefst veertien verschillende tempi en er mag op veel plaatsen gekozen worden voor een vrije frasering. Dit hangt mede af van de ruimte, met of zonder publiek, de temperatuur, het moment van de dag etcetera. Dit betekent dat elke musicus enorm moet opletten” Dirigent Vis weet de musici dan ook echt te inspireren. Hoewel hij een grote man is, stelt hij zich klein en dienstbaar op. Zijn bewegingen zijn puur gericht op het bereiken van het beste wat deze muziek te bieden heeft. De sopranen en alten die afwisselend solo of als duet optreden, vertrouwen en varen op zijn kundigheid, zonder welke deze Stabat Mater ongetwijfeld minder zeggingskracht gehad zou hebben.

Lucas Vis
Lucas Vis studeerde van 1962-1969 aan het Muzieklyceum in Amsterdam, cello bij Reinier Bresser en orkestdirectie bij Jaap Spaanderman. In 1967 volgde hij een directiecursus bij Bruno Maderna waarbij hij als beste deelnemer een onderscheiding kreeg van Radio Salzburg. Daarna was hij deelnemer aan masterclasses en cursussen bij Pierre Boulez, Jean Fournet, Marius Constant, Dean Dixon en Paul Hupperts. Op advies van Maderna en Boulez studeerde Vis ook compositie, bij Jan van Vlijmen. In 1968-1969 was Vis cellist en assistent-dirigent van het toenmalig Amsterdams Philharmonisch Orkest. Vanaf 1967 was hij gastdirigent bij o.a. het Nederlands Kamerorkest, het Residentie Orkesten het Concertgebouworkest. Van 1976 tot 1979 was hij vaste dirigent van het Nederlands Balletorkest en van 1979-1982 van het Brabants Orkest. In 1980 werd Vis hoofddocent directie aan het Conservatorium Maastricht en in 1981 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Van 1988 tot 2000 was hij dirigent en artistiek leider van het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest. Van 1998 tot 2005 was hij directeur van het Conservatorium van Amsterdam. Vis is nu hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Stabat mater door strijkorkest Fiedelino
zaterdag 30 maart 2019
19.30 uur
Sint Janskerk, Loon op Zand
Entree: € 5,- 
Voorverkoop: klik hier.