Stabat Mater van Pergolesi door strijkorkest Fiedelino met solisten.
Dirigent: Mariëtte Akkerman.
 
Vorig jaar verzorgde het strijkorkest van vioolschool Fiedelino een passieconcert in de kerk van Elshout. Het orkest waarin gevorderde vioolleerlingen spelen had de uitdaging opgepakt de hele Stabat Mater van Pergolesi in te studeren en uit te voeren. Dat maakte indruk op het publiek en voor de spelers was het ook een onvergetelijke ervaring. Daarom wordt het project in 2019 nog eens herhaald.
 
Behalve de negen gevorderde vioolleerlingen van de vioolschool van Leontien Akkerman uit Drunen spelen ook ouders en muziekvrienden mee op altviool, cello en contrabas. Organist Rob Dommisse neemt de orgelpartij voor zijn rekening en de bekende dirigent Lucas Vis staat afwisselend voor het orkest.
De vier zangsolisten die de solo’s verdelen hebben allen een conservatorium opleiding.

Stabat Mater
De indringende dertiende eeuwse teksten van het Stabat Mater, vanuit het Latijn vertaald door Willem Wilmink, vertellen over het verdriet van de moeder van Jezus die, staande onder het kruis, getuige is van het lijden en de dood van haar kind. De rijmende Latijnse coupletten zijn waarschijnlijk ooit bedoeld als meditatieve teksten voor de gelovigen die het lijden van moeder en kind zouden willen verlichten, maar uiteindelijk smeekt om steun bij het eigen sterven en de weg door de dood naar het Paradijs. Quando corpus morietur, als mijn lichaam moet sterven, moge mijn ziel dan de vreugde van de hemel ervaren.

Opletten
Gastdirigent Lucas Vis wil daar nog graag iets aan toevoegen. “Het Stabat Mater van Pergolesi is niet eenvoudig. Het werk bestaat uit twaalf delen, er zijn maar liefst veertien verschillende tempi en er mag op veel plaatsen gekozen worden voor een vrije frasering. Dit hangt mede af van de ruimte, met of zonder publiek, de temperatuur, het moment van de dag etcetera. Dit betekent dat elke musicus enorm moet opletten” Dirigent Vis weet de musici dan ook echt te inspireren. Hoewel hij een grote man is, stelt hij zich klein en dienstbaar op. Zijn bewegingen zijn puur gericht op het bereiken van het beste wat deze muziek te bieden heeft. De sopranen en alten die afwisselend solo of als duet optreden, vertrouwen en varen op zijn kundigheid, zonder welke deze Stabat Mater ongetwijfeld minder zeggingskracht gehad zou hebben.

Mariëtte Akkerman

foto: Grietje Mesman

Mariëtte Akkerman studeerde aan het Utrechts Conservatorium vier jaar hoofdvak piano. Daarna haalde zij achtereenvolgens het diploma hoofdvak hobo (Utrechts Conservatorium, 1981), hoofdvak klavecimbel (Muzieklyceum Hilversum, 1986) en hoofdvak koordirectie (Krijn Koetsveld, Utrechts Conservatorium, 1999). Als hoboïste en klaveciniste speelde ze in diverse ensembles nam ze deel aan concerten, in Nederland en in Finland.
Gedurende een tiental jaren dirigeerde Mariëtte verschillende kerk- en kamerkoren in de regio Utrecht, waaronder het koor van de Oecumenische Studentengemeente in de Janskerk (EUG, Utrecht), kamerkoor Voces Lauri (Woerden) en kamerkoor Decamerone (Utrecht).
Momenteel is ze in Deventer werkzaam als pianodocent en koordirigent.

Stabat mater door strijkorkest Fiedelino
zaterdag 30 maart 2019
19.30 uur
Sint Janskerk, Loon op Zand
Entree: € 5,- 
Voorverkoop: klik hier.