oosterhoutse nachtegalen

Het koor de Oosterhoutse Nachtegalen bestaat uit jongens en meisjes in leeftijd variërend van 7 tot 20 jaar. Zingend trekken zij over de hele wereld. De leden van het koor komen niet alleen uit Oosterhout maar uit de hele regio. Voordat ze toetreden tot de concertgroep van het koor, worden ze in de opleidingsgroep door bevoegde docenten klaargestoomd voor het nachtegalenleven. Door de gedoseerde maar continue instroom van nieuw opgeleide jonge zangers en zangeressen is een constante kwaliteit gewaarborgd en geniet het koor een goede reputatie, niet alleen binnen de landsgrenzen maar ook ver daarbuiten. De bijzondere klankkleur die het koor typeert, wordt vooral verkregen door de aanwezigheid van derde alten (jongensstemmen in of kort na de stemwisseling); de vele vier en vijfstemmige stukken krijgen hierdoor een eigen charme en karakter.

Vrijwel elk jaar maakt het koor een tournee. Zo werden er o.a. concertreizen gemaakt naar Amerika, Denemarken, Noorwegen, Tsjechië, Polen, Canada, Engeland, België, Spanje, Zuid-Afrika, Oostenrijk, Duitsland, Rusland/Siberië, Albanië, Ierland en Nieuw-Zeeland.
Regelmatig vertegenwoordigen de Oosterhoutse Nachtegalen in hun rol van ‘zingende ambassadeurs’ regionale en (inter)nationale overheden en het bedrijfsleven.

Geschiedenis

In  1939 is het koor de Oosterhoutse Nachtegalen opgericht door rector-cantus P. Fick, die als geestelijke ‘zijn’ nachtegalen niet alleen liet zingen ‘ter ere Gods’, maar er ook een reiskoor van maakte. De Nachtegalen begonnen als jongenskoor; vanaf begin jaren ’70 liet rector Fick ook meisjes toe. Na het overlijden van rector Fick in 1975 nam Tiny Schoones de muzikale leiding van het koor over. Onder zijn leiding maakte het koor in 1977 de eerste concertreis naar Canada; er zouden er nog vele volgen.

Muzikale leiding

schoones

Wim Schoones

De muzikale leiding is in handen van dirigent/directeur Wim Schoones. Hij kwam in 1968 als jong zangertje bij de Nachtegalen en is daar vervolgens nooit meer weggegaan. Na de Pedagogische Academie vervolgde hij zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag volgde hij een specialisatiejaar voor dirigent van kinder- en jeugdkoren. Vele jaren stond hij zijn vader Tiny Schoones, die ruim 35 jaar het koor leidde, als tweede dirigent en repetitor terzijde en was hij ook verantwoordelijk voor de opleiding van de jonge nachtegalen. In 2010 droeg Tiny zijn taken officieel over aan zijn zoon. Naast zijn werk bij de Nachtegalen is Wim actief als muziekdocent, begeleidt en dirigeert hij andere koren en vormt hij, samen met zijn drie broers, de a capella vocal group “Brunchtime 85”. Met de Oosterhoutse Nachtegalen maakte hij inmiddels al ongeveer 60 tournees.

Vaste begeleider van het koor is pianist/organist Jan Damen, geboren te Ginneken en Bavel. Hij studeerde al op jonge leeftijd piano en orgel bij de Bredase muziekpedagoog Coos van Overbeek. Deze liet hem examens afleggen aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel, wat leidde tot een optreden voor de experimentele televisie die in het begin van de jaren vijftig uitzond vanuit de Philipsgebouwen in Eindhoven.

jan damen

Jan Damen

Na afronding van zijn middelbare schoolopleiding zette Jan Damen zijn muziekstudie voort aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij de bekende pianist Theo van der Pas. In 1964 slaagde hij voor het einddiploma Piano solospel en werd hem de Steensmaprijs toegekend, bestemd voor de beste solist in het betreffende examenjaar.

Hij sloot zijn opleiding af met een optreden in het Kurhaus te Scheveningen, waar hij samen met het orkest van het Conservatorium onder leiding van Louis Stotijn, in aanwezigheid van Prinses Beatrix, het Piano Concerto opus 35 van Dimitri Shostakovitch speelde.

Intussen had hij zijn akte Schoolmuziek behaald en werkte hij als muziekdocent aan verschillende Bredase scholen. Daarnaast gaf hij regelmatig koffieconcerten in de regio, vaak in combinatie met andere solisten en/of koren. Hij plukte hierbij de vruchten van de jaren dat hij bij zijn leraar Theo van der Pas diens unieke begeleidingsklas volgde.

De Oosterhoutse Nachtegalen

Met muziek door de wereld
zondag 19 november 2017
St. Janskerk, Loon op Zand
15.00 uur
Entree: € 10,-