Humor op zijn Brabants

Cor Swanenberg

foto. M. Bolsius

Cor Swanenberg (voormalig leraar Engels en Duits) is schrijver, verteller en zanger. Hij schreef een groot aantal boeken over Brabant. Aanvankelijk waren die boeken in het Nederlands, zoals Van Hemels Licht en Hellevuur dat onlangs zijn herdruk heeft gekregen in de Tenblakke trilogie. Het boek speelt in het land van zijn jeugd: de Nulandse hei onder Rosmalen.

Geleidelijk aan ging Swanenberg meer in en over het dialect van zijn streek schrijven, omdat hij wilde laten zien hoe mooi en bloemrijk de Brabantse taal is.
Met zoon Jos maakte hij de Meierijse woordenboeken Eige grèijen Wiej wè bewaort…, de Brabantse grammatica Op goei gevuulen, het Brabantse Spreekwoordenboek Bij wijze van Spreuken.

Recentelijk verschenen zijn boeken Nou houdoe dan,Streek & Taol Oost-Brabant, De Kroniek van Aaderode en Met de kont in de boter.
Swanenberg stelt al meer dan dertig jaar de Brabantse Spreukenkalender samen en was tientallen jaren mederedacteur dialect voor Omroep Brabant. Hij is ook  redactiesecretaris van de glossy kwartaaluitgave Brabants.

Onder het pseudoniem Klaas van Bètte realiseert hij wekelijks een column in dialect voor het weekblad De Brug. Het succes van deze rubriek heeft na ruim vijftien jaar geleid tot zeven boeken in de reeks van Klaas van Bètteen tot meer dan achthonderd columns.

Swanenberg werd in 1995 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten op gebied van de Brabantse cultuur. Hij kreeg in 1997 de Ad de Laat prijs en in 2007 ontving hij samen met zijn oudste zoon Jos de Vergulde Klomp, de dialectprijs van de provincie.

Met Verlorre bruurke won hij in 2006 de penning voor het beste Brabantse dialectgedicht tijdens het Brabants Dialectenfestival in Lieshout.

Henk Verhagen

Henk VerhagenMet zijn vaste accordeonist Henk Verhagen uit Den Dungen trekt Cor door de provincie. Met Henk maakte hij een aantal cd’s.
De voorstelling Humor op z’n Brabants is een mengeling van vrolijke liedjes en conferences in het Brabants dialect.

Henk is vertegenwoordiger in de horeca maar ook accordeonist en zanger.
In het begin van de jaren ’90 richtte hij samen met Huub Toelen de Dungense Liederentafel op. Verhagen werd voorzitter.
Verhagen alias Driek Muziek is ook de oprichter van de volksdansgroep Brabants Bont en sinds 2004 de vaste begeleider van Cor Swanenberg. Ook maakte hij deel uit van het muzikale trio Linnegoewd, bestaande uit Ans van Pinxteren, Jan Brands en Henk Verhagen. Samen waren zij zo’n 20 jaar als Brabantse muziekgroep actief geweest op verschillende muzikale terreinen.

Humor op z’n Brabants

Geannuleerd in verband met de richtlijnen van de Overheid