cantus cets

Cantus Cets

Vocaal kwartet Cantus Cets bestaat uit ervaren amateurzangers en zingt repertoire van religieuze en seculiere muziek uit alle tijdvakken, met nadruk op Renaissance en Barok. Het kwartet bestaat inmiddels acht jaar en zingt op uitnodiging, organiseert zelf concerten en kan iets betekenen bij herdenkingen en op momenten van rouw en trouw. De individuele leden doen als projectzangers ook vaak mee bij concerten in de regio, zoals bij het vocaal ensemble Markant, met uitvoeringen van de Matthäus Passion in Oisterwijk en Heusden en herdenkingsconcerten op 4 mei in Oisterwijk en Den Bosch. 

Op zondagmiddag 17 november vieren zij hun tienjarig bestaan met een gratis concert.

Het kwartet bestaat uit:

Dory Balvers – sopraan
Een dag niet gezongen.

Via het kerkkoor van de parochie H.H. Martelaren van Gorkum in Kaatsheuvel en gemengd koor Belcanto in Kaatsheuvel wordt zij zangeres bij vocaal ensemble Vox Una uit Rosmalen. Korte tijd later meldt ze zich ook bij vocaal ensemble Cordatus uit Nieuwkuijk en neemt zo nodig solo’s voor haar rekening. Ondertussen volgt zij een cursus Koorscholing, diverse workshops en heeft zangles bij Peggy Hegeman in Tilburg. Dory neemt het zingen heel serieus, maar heeft er vooral veel plezier in. Het kwartet Cantus Cets geeft invulling aan al haar muzikale dromen.

Margret Broos – alt
Zingen is mijn uitlaatklep.

Margret begon al jong met zingen in het jeugdkoor en later in het jongerenkoor van de parochie Heusden. In 1984 richtte zij samen met haar man Vocaal Ensemble Pavane uit Heusden op waarmee ze twee cd’s opnam. Na ruim 15 jaar gezongen te hebben in dit ensemble maakte ze de overstap naar dubbelkwartet Corda Vocale uit Vught. Sinds 2012 is zij lid van Vocaal Ensemble Cordatus uit Nieuwkuijk en vanaf juli 2014 maakt ze deel uit van Cantus Cets.
“Heerlijk om te zingen in een koor, maar de voorkeur gaat uit naar een kwartet of dubbelkwartet”. Vooral oude muziek van Engelse en Italiaanse meesters spreekt haar aan. Cantus Cets is voor haar een combinatie van muziek en vriendschap; pure ontspanning.

Gerrit Weijs – tenor
Ik ga zingend door het leven.

Begint zijn ontwikkeling in het plaatselijk knapenkoor en gaat verder via het kerkkoor. Tijdens zijn kweekschooltijd is hij lid van de Schola Cantorum. Als keuzevak muziek staat Gehrels en Ward op het programma. In zijn 40 jarige loopbaan in het basisonderwijs is hij voortdurend met muziek bezig.
Later wordt hij lid van Vocaal Ensemble Cordatus uit Nieuwkuijk, Drunens Gemengd Koor  Vivace en vocaal ensemble Vox Una uit Rosmalen. Als laatstgenoemd ensemble wordt opgeheven sluit hij zich aan bij drie zielsverwanten en is Cantus Cets een feit. Gerrit heeft o.a. meegewerkt aan projecten als: Carmina Burana, The Armed Man en The Nicolas Cantate. Voorjaar 2018 zingt hij met Markant zijn eerste Matthäus Passion in Oisterwijk en Heusden!

Hans Dingemans – bas
Kwartet zingen vind ik de ultieme vorm van vocale muziek. Elke stem doet er maximaal toe!

Meer dan vijfentwintig jaar lid geweest van het plaatselijke koor La Jeunesse. Eind 2000 kiest hij voor een kleiner ensemble Aquarel in Tilburg. Maakt via een projectkoor van Jeannie Wijnen kennis met motetten van Herman Hollanders. Met name polyfone muziek uit de Renaissance en Barok heeft zijn belangstelling. Zingt, naast het kwartet, vooral in projecten en workshops zoals Zomerzingen op het Franse platteland en Kamerkoor Descartes o.l.v. Maud Meilof. Hij heeft een speciale herinnering aan een studiedag over de vierstemmige mis van William Byrd m.m.v. The Sixteen o.l.v. Harry Christophers.
Hans is vaak als projectzanger te vinden in de regio, zoals in Breda bij het Zuid-Nederlands Concertkoor en in Den Bosch bij vocaal ensemble Markant, met herdenkingsconcerten op 4 mei en uitvoeringen van de Matthäus Passion.

Cantus Cets 

zondagmiddag 17 november 2019
15.00 uur 
Martelaren van Gorkumkerk, Erasstraat, Kaatsheuvel.
Gratis Entree