Tilburgs byzantijns koor

Het Tilburgs Byzantijns Koor (TBK) is een gemengd koor van ca. 35 zangers en is het oudste koor in zijn soort in ons land. De paters Kapucijnen in Tilburg richtten in 1944 een koor op om liturgische vieringen, van de in Zuid- Nederland woonachtige Russische en Oekraïense vluchtelingen en immigranten, mogelijk te maken. Het TBK zingt uitsluitend a-capella. De gedachte hierachter is, dat alleen de menselijke stem in staat is om tegelijk woorden en muziek voort te brengen. De kennis en ervaring van deze bijzondere muziek van beroemde Russische en Oekraïense componisten, kenmerkt zich door een bijzondere harmonische schoonheid. Het koor beschouwt dit als haar muzikale erfgoed met als kenmerk. Dirigent is Sil van den Hout.

De nadruk ligt op Slavisch Byzantijnse liturgische en profane muziek van bekende componisten als Rachmanonoff, Tsjaikovski, Kedrov, Bortnianskij, Hnatyschyn e.a.. De Byzantijnse gezangen kenmerken zich door een bijzondere harmonische schoonheid aan klanken. Ze beroeren de ziel. Veel grote Russische componisten hebben zich in hun mooiste en bekendste werken laten inspireren door de Byzantijnse liturgie. 

‘ Muziek die de ziel beroert’ . Het TBK wil deze muziek op een zo hoog mogelijk niveau ervaarbaar maken bij een zo breed mogelijk publiek. Bijvoorbeeld tijdens Byzantijnse vieringen en concerten en op nieuwe ‘podia’ als radio, tv, you-tube e.d. Het koor heeft cd’s en een nieuwe DVD van een concert voor een tv-uitzending. Op 12 oktober 2017 is er om 18:30 uur een tv-uitzending op Brava  (Ziggo 607) van het concert ‘ Muziek die de ziel beroert’ in de kerk van de Abdij van O.L.V. van Koningshoeven te Berkel-Enschot. Op 15 oktober 2017 om 09:30 uur is de herhaling op Brava.

Désirée Krikhaar

desiree krikhaar

Désirée Krikhaar (1960) studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit in Nijmegen. Oosterse Theologie en Liturgie en Slavistiek waren de bijvakken. Dit trio vormde een uitstekende basis voor haar specialisatie: vroeg-christelijke, Byzantijnse en Oosters-orthodoxe iconografie. De doctoraalscriptie behandelde de iconografie van Christus als Koning en Hogepriester in de Bulgaarse kunst, waarnaar ter plekke een uitgebreid onderzoek is gedaan.

Van 1986 tot 1995 was zij verbonden aan Bureau Hodegon (Stichting Odigia-Instituut, Den Haag) als specialiste in Byzantijnse en orthodox-christelijke kunst.

Vanaf 1996 werkt zij als free-lance kunsthistorica en verzorgt zij lezingen, cursussen, excursies en reizen naar de landen met een Byzantijnse erfenis, waaronder Turkije, Griekenland, de Balkan, Rusland, Armenië, Cyprus, Italië.

Zij maakt deel uit van keuringscommissies van de grote antiekbeurzen in binnen- en buitenland.

In 2002 was zij samenstelster en gastconservator van de ikonenexpositie “Schittering van de Tsaren” en auteur van de catalogus en in 2004 van de tentoonstelling “Ikonen, het Goddelijke verbeeld” in Museum Catharijneconvent in Utrecht. In 2005 begeleidde zij inhoudelijk de totstandkoming van het Ikonenmuseum in Kampen en schreef zij mede de catalogus, zoals ook voor de engelen-expositie in 2008-2009. In 2008 heeft zij meegewerkt aan de tentoonstelling “Heeswijkse Ikonen” en het begeleidende boekwerk geschreven. Voorjaar 2011 trok de succesvolle expositie “Ongekende Schoonheid – Ikonen uit Macedonië”  in Museum Catharijneconvent in Utrecht vele tienduizenden bezoekers. Het eerste Nederlandstalige boek over Macedonische kunst van haar hand is hierbij verschenen.

In 2013 werd in het kader van het Nederland-Rusland-jaar de grote expositie “Goddelijke Inspiratie – Russische ikonen ontmoeten westerse kunst” in Museum Catharijneconvent samengesteld, waarvoor samengewerkt was met het Andrej Rublev Museum in Moskou. In 2017 is met de breed opgezette Maria-tentoonstelling in Museum Catharijneconvent een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Net zoals de expositie is ook haar boek “Geen Dag zonder Maria” in de media bijzonder positief ontvangen.

Het Tilburgs Byzantijns Koor en Désirée Krikhaar

De Byzantijnse avond bestaat uit een lezing over ikonen door mw. Krikhaar. Het Tilburgs Byzantijns Koor zingt de passende liederen daarbij.
Luister alvast naar het Tilburgs Byzantijns Koor op hun site.
zaterdag 13 januari 2018
Martelaren van Gorkumkerk, Kaatsheuvel
20.00 uur
Entree: € 10,-