foto: Henk van Dijk

De Helmondse accordeonvereniging Accordeana werd in 1951 opgericht door de bevlogen, vakkundige en zeer muzikale Arie Willems. Arie Willems was met zijn benoeming in 1953 tot hoofdleraar accordeon aan het Muzieklyceum te Amsterdam de eerste leraar accordeon aan een Conservatorium in Nederland. In 1959 volgde zijn aanstelling aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Veel van zijn leerlingen speelden bij Accordeana. Het orkest richtte zich vooral op het spelen van muziek van de klassieke grootmeesters of speciaal voor accordeonorkesten gearrangeerde muziek. Door de technisch bijzonder goed gespeelde uitvoeringen beleefde Accordeana in de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw vele successen op nationale en internationale wedstrijden.

De leerlingen van Arie verspreidden zich over heel Nederland waardoor er bij Accordeana plaats vrij kwam voor enthousiaste amateurmusici die op hoog niveau musiceren.

Na het overlijden van Arie in 2004 nam Ronald van Overbruggen, een van Arie’s leerlingen en werkzaam als accordeondocent op het Tilburgs conservatorium, het dirigentenstokje over.

Ronald besteedt naast aandacht aan de technische aspecten van het accordeon spelen ook veel aandacht aan de muzikale uitvoering van de muziek. Daarom zijn een goede technische bagage en muzikaliteit nog steeds belangrijke criteria om mee te kunnen spelen bij Accordeana.

Met de combinatie van technische vaardigheid en muzikaliteit verrast Accordeana haar publiek met de onverwacht mooie symfonische en muzikale eigenschappen van het accordeon. Om te bewijzen dat het accordeon niet alleen geschikt is voor bekende of speciaal voor accordeonorkesten gecomponeerde muziekstukken, speelt Accordeana ook nieuwe eigentijdse en onbekendere muziek. Daarmee laat Accordeana horen dat het accordeon geschikt is voor alle soorten muziek. Door die veelzijdigheid verdient het accordeon een ereplaats in de muziekwereld.

Vanaf de oprichting van Accordeana streeft de vereniging ernaar om het accordeon te laten klinken op aansprekende momenten, evenementen of concerten. Zo trad Accordeana in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw regelmatig op in de Hilversumse radiostudio’s .

In de jaren 80 en 90 werden verschillende concoursen georganiseerd met medewerking van internationale juryleden. Bij deze concoursen zijn  onder andere de jonge dames gespot die nu als accordeonduo Toeac de muzikale accordeonwereld aan het veroveren zijn.

Recente hoogtepunten van Accordeana zijn de deelname aan de feestelijke kennismaking van koning Willem Alexander en koningin Maxima in Den Bosch waar Accordeana voor zo’n 7000 uitzinnige oranje fans speelde en de medewerking aan de Nederlandse uitvoering van de Mattheus Passion in Helmond. Met de geheel zelfstandig georganiseerde en zeer succesvolle theatervoorstelling ter gelegenheid van het 65-jarig jubileum in 2016 laat Accordeana zien nog steeds jong van geest en springlevend te zijn.  

Bij Accordeana spelen zestien accordeonisten en één drummer. De indeling van Accordeana is te vergelijken met de indeling in een orkest. In een orkest spelen bepaalde instrumenten de hoofdmelodie, andere een ondersteunende melodie. Weer andere een tegenmelodie en dan zijn er instrumenten die zorgen voor de begeleiding. Bij een orkest zijn dat meestal verschillende instrumenten.

Het accordeon heeft veel mogelijkheden. Om in klanken te variëren bevatten de instrumenten die bij Accordeana bespeeld worden verschillende registers. Zo bevat het instrument een register met hoge klanken (piccolo geluid), midden klanken (klarinet) en lage klanken (hoorn). Vervolgens is het mogelijk een aantal van die klanken tegelijkertijd op één accordeon te laten klinken. Voor de hele lage klanken, de bassen, wordt een speciale accordeon gebruikt waarop alleen die hele lage klanken geproduceerd kunnen worden. En met de drums, wordt de muziek nog levendiger.

Vervolgens zijn de spelers verdeeld over vijf partijen:de begeleiding wordt verzorgd door de drummer, een bas(accordeon) en spelers die begeleidingsritmes spelen. Vervolgens zijn er twee partijen die de melodie spelen en een derde partij die een tegenmelodie verzorgd.

Kortom; als de 15 accordeons goed op elkaar afgestemd worden en ieder een andere stem speelt, hoor je een volledig orkest.

Twee jonge gastsolisten zijn Marjolein en Willem die muzikaal begeleid worden door Accordeana.

Accordeana

zondag 22 april 2018
14.30 uur
Sint Janskerk, Loon op Zand
Entree: €7,-